VI HAR VARER PÅ LAGER I NORGE OGK AN LEVERE STØRRE ORDRER

Send oss en forespørsel i dag, så kommer vi snart tilbake til deg

 

Produkter

Desinfeksjon - Hånddesinfeksjon (antibac) og overflatedesinfeksjon

I dagens globaliserte samfunn er det en enorm utfordring å hindre smittespredning. Folk reiser mer enn noensinne, og kommer derfor i kontakt med mennesker fra hele verden på rekordtid.

COVID-19-viruset har ført til omfattende begrensninger i friheten til å bevege seg rundt omkring og reiserestriksjoner er innført nesten overalt. Allikevel er det slik at selv nasjonalt og kommunalt handler smittekontroll på individuelt nivå i stor grad om to ting: å holde hender og overflater rene.

overflatedesinfeksjon

Hva er materialer til desinfeksjon?

Desinfeksjonsmidler er alle midler som er laget for å drepe eller hemme mikroorganismer. De brukes som oftest til rengjøring av overflater som servanter, gulv, toaletter og en rekke andre steder der mennesker tilbringer tid eller omgås. Så snart noen tar på en overflate øker sannsynligheten for infeksjon betydelig, og derfor er også hånddesinfeksjon et viktig smitteverntiltak.

Desinfeksjonsmidler kommer i en rekke forskjellige varianter, og vi skal ta en titt på de to viktigste når det kommer til å hindre smittespredning litt lenger ned i denne artikkelen. Generelt kan man imidlertid si at desinfeksjonsmidler må gå balansegangen mellom å stoppe mikroorganismer og å forårsake minimal skade. Et desinfeksjonsmiddel må altså være effektivt mot mikroorganismer, samtidig som det må være så trygt som mulig å håndtere.

Hvilke typer midler til overflatedesinfeksjon finnes det?

Det er viktig å være oppmerksom på at det er en forskjell mellom å desinfisere overflater og å vaske organisk materiale som hendene våre tross alt er. Midler til overflatedesinfeksjon brukes på ikke-levende overflater, og brukes til rengjøring. Når disse midlene brukes som et smitteverntiltak må de enten eliminere eller hemme det smittsomme materialet. Et desinfeksjonsmiddel er med andre ord et middel som dreper en bakterie eller et virus, eller hemmer spredningen av dem.

Overflatedesinfeksjon finnes i mange ulike typer. Noen av de vanligste er:

  • Alkoholer
  • Luftdesinfeksjonsmidler
  • Oksiderende midler (slik som hydrogenperoksid som brukes på sykehus)

Formålet med et desinfeksjonsmiddel til overflater er å fjerne smitte fra overflater som mange individer tar på. Dette kan være ting som lysbrytere, dørhåndtak, senger, nattbord og andre overflater personer som enten er mistenkt eller bekreftet smittet med en sykdom kan ha tatt på. Desinfeksjonsmidler til sykehus produseres i en egen klasse og kategori, og er spesielt utviklet for å motvirke smittespredning i områder der mange pasienter omgås og beveger seg.

Hvilke typer hånddesinfeksjon finnes det?

Midler til hånddesinfeksjon kalles også for antibac, og er forskjellige fra midler til overflatedesinfeksjon fordi de er utviklet for å desinfisere organiske overflater som hendene våre. Det er viktig å være oppmerksom på at selv om hånddesinfeksjon er et effektivt tilskudd til personlig hygiene er det beste alternativet hva gjelder håndhygiene alltid å vaske hendene sine i varmt vann med såpe i minst 20 sekunder.

Hånddesinfeksjon produseres kan være enten flytende eller i gel, og kan være både alkohol- og ikke-alkohol-baserte. Alkohol har blitt brukt som et desinfiserende middel i hundrevis av år og Verdens helseorganisasjon anbefaler det som et alternativ til å vaske hendene sine når man ikke har tilgang på såpe og vann. Alkoholbasert hånddesinfeksjon er brannfarlig, og skal håndteres forsiktig. Disse kan også irritere huden, og det er derfor viktig å begrense bruken i den grad det er mulig.

Hvem trenger midler til hånddesinfeksjon og overflatedesinfeksjon?

Hånddesinfeksjon eller antibac er et godt smitteverntiltak for alle. Det vasker hendene dine og tar knekken på virus når du ikke har tilgang til varmt vann og såpe. Konsekvensen av dette blir at man bidrar til en redusert smittespredning og renere offentlige områder. For helsepersonale er hånddesinfeksjon en essensiell del av daglige smittevern- og sikkerhetstiltak. De forebygger mot krysskontaminering mellom pasienter og doktorer og sørger derfor for en redusert sannsynlighet for smittespredning på sykehus og i andre helsemiljøer.

Midler til overflatedesinfeksjon har samme funksjon for ikke-organiske overflater som midler til hånddesinfeksjon har for hendene våre. Fordi bakterier og virus kan overleve på overflater i flere timer er det ekstremt viktig å holde områder med høy risiko for smitte rene, spesielt dersom mistenkte eller bekreftede tilfeller av en sykdom har tatt på dem. Sykehus er alltid svært nøye med rengjøring, nettopp fordi det er et av de mest effektive smitteverntiltakene som finnes.

Desinfiseringstiltak under coronavirus-utbruddet

Coronaviruset er svært smittsomt og har spredd seg over verden i rekordfart siden det ble oppdaget i 2019. Nå implementerer nasjoner på alle verdens kontinent smitteverntiltak og overflatedesinfisering er et av dem. På et individuelt nivå er det alles ansvar å holde hendene sine rene. Fordi vi tar på så mange overflater i løpet av dagen er håndhygiene spesielt kritisk.

Når det er mulig anbefaler WHO at man vasker hendene sine i varmt vann med såpe, og holder god avstand til hverandre. Som en ekstrainnsats kan det allikevel være lurt å ha med seg hånddesinfeksjon, slik at du kan hjelpe til med å begrense smittespredningen av coronaviruset i ditt nærområde.

Browse our categories